Kompostikäymälä

Kompostoiva käymälä on monille tuttu, koska se on yleisin, selkein ja helpoin kuivakäymälämalli. Kompostikäymälässä kaikki jäte menee samaan säiliöön: virtsa, kiinteä jäte ja wc-paperit.

Yleensä käytetään lisäksi jotakin kuivikeainetta, kuten turvetta, sahanpurua tai ruokopohjaista kuiviketta sitomaan nestettä. Oikein käytettynä kompostoivasta käymälästä saadaan lopputuotteena ravinnerikasta multaa, jonka alkuperää ei aistinvaraisesti voi enää tietää.

Hyvälle kompostikäymälälle on kaksi tärkeää tunnusmerkkiä: tehokas ylimääräisen nesteen poisto sekä toimiva tuuletus. Kompostoinnin edellytys nimittäin on, että massasta saadaan erotettua liiallinen neste pois mekaanisesti sekä tuuletuksen avulla. Suurin osa kompostoivista kuivakäymälöistä perustuu jonkinlaiseen nesteen erotteluun kompostisäiliön sisällä. Ylimääräinen, ns. suotoneste, johdetaan säiliöstä joko kanisteriin tai esimerkiksi GeoTrap Huussisuodattimen kautta maastoon. Oikein järjestetty tuuletus kuivattaa kompostia, jolloin suotonestettä tulee vähemmän käsiteltäväksi. Sen lisäksi tuuletus pitää käymälätilan aina täysin hajuttomana.

Minne komposti-wc sopii?

Perinteisesti kompostoiva kuivakäymälä hankitaan mökille ulkohuussiin, mutta yhä useammin se valitaan myös sisäkuivakäymäläksi. Oikein valittu malli ja oikein tehty asennus varmistavat, että kompostoiva wc on täysin hajuton ja sitä on helppo huoltaa sekä miellyttävä käyttää. Puucee-mallien lisäksi suosituksi on noussut posliinisella kuivakäymäläistuimella varustettu malli, Green Toilet Lux. Se sopii mainiosti sisäkuivakäymäläksi myös ympärivuotiseen käyttöön.

Kompostoivan käymälän käyttökulut ovat hyvin alhaiset, sillä vain kuivikkeen ja mahdollisen sähköisen tuulettimen käyttö aiheuttavat pieniä kuluja. Kompostikäymälät ovat myös usein pitkäikäisiä, koska niissä ei ole liikkuvia, helposti rikkoontuvia osia.

Negatiivisena puolena kompostoivissa käymälöissä voidaan nähdä ehkä joitakin muita käymälämalleja isompi koko ja sitä kautta haastavampi asennus.

Haiseeko kompostoiva käymälä?

Yleisin kysymys, jonka Pikkuvihreässä kohtaamme on: Haiseeko se? Suomen kieleen on iskostunut jopa sanontoja siksi, että entisajan huussit olivat etenkin kesähelteellä melkoisia hajupommeja. Puhutaan ”pihan perällä” käynneistä, koska puucee oli hajuhaitan vuoksi laitettava mahdollisimman kauas.

Tässä suhteessa maailma on onneksi muuttunut parempaan. Kompostoiva kuivakäymälä voi todella olla hajuttomampi kuin vesi-wc. Puuceen voi laittaa aivan muiden rakennusten läheisyyteen ja komposti wc:n myös sisälle. Tärkeää on käyttää aikaa suunnitteluun, jotta mitoitus, kokoonpano ja asennus vastaavat käyttötarvetta. Siinä me Pikkuvihreät tulemme mukaan kuvaan! Meillä on vuosien kokemus kuivakäymälöistä, jonka annamme käyttöösi jotta sinun kuivakäymäläsi olisi onnistunut. Kysy siis meiltä lisää!

Etkö löytänyt sopivaa kompostoivaa käymälää tai haluatko kysyä jotain?

Ari auttaa sinua kaikissa Pikkuvihreissä asioissa, ota rohkeasti yhteyttä:

02-242 1089 [email protected]